Vaihtoon?

Miltä kuulostaisi vuosi tai puoli vuotta esimerkiksi Briteissä loppumattoman sateen armoilla, suorastaan arktisissa oloissa Venäjällä tai kauniilla Maltalla, jossa hento merituuli hyväilee kasvojasi samalla kun nouset kristallinkirkkaasta vedestä nauttimaan pilvettömältä taivaalta paistavasta auringosta? Hyvä, myös minä valitsin viimeisen vaihtoehdon.

"Haluan vaihtoon!"
Olet siis jo melkein ulkomailla! Seuraavaksi pyrin antamaan neuvoja ja esimerkkejä siitä kuinka muun muassa paperisota ja erilaiset käytännön asiat hoituivat omalla kohdallani.

Hakuprosessi vaihtoyliopistoon
  • Tulosta Erasmus-hakemus netistä tai hae viestintätieteiden amanuenssilta ja täytä se
  • Muista tarkistaa hakuajan päättymisaika ja jos olet ollut ajoissa, jää odottamaan tuloksia
Pääsitkö tai jouduitko Maltalle vaihtoon? Mahtavaa! 
(kantsii tsekata vinkit oli vaihtomaa sitten mikä tahansa)


Kun itse kuulin pääseväni Maltalle vaihtoon olin innoissani ja päätin, että hoidan kaikki paperiasiat ennen kesää. Not that simple! Kuten ehkä arvattavissa on, ei seuraavan lukukauden kurssilistat yms. asiat ole valmiita kuin vasta syksyllä, joten keväällä on turha vielä panikoida suuremmin vaihtoasioiden kanssa. Sen sijaan voit harrastaa mielikuvamatkailua esim. Google Earthilla ja Mapsilla sekä alkaa opetella maltalaisia kaupunkien nimiä. Ja vielä sanotaan, että suomenkieli on erikoinen!


Kun syyslukukausi heräilee lomilta on aika tarttua tuumasta toimeen. Muista viedä kansainvälisiin palveluihin apurahahakemus ja hallintoon ulkomaille opiskelemaan lähtevien ilmoittautumislomake. (Tarkista deadlinet!)


Jossain vaiheessa syyslukukautta sähköpostiisi tupsahtanee postia amanuenssilta, jolla on yhteystiedot Maltan yliopiston päässä oleviin mm. International officen henkilökuntaan, joihin sinun täytyy ottaa yhteyttä. Sitten ei muuta kuin lirularulurittelemaan. Jos et jaksa englantia kirjoittaa ja haluat jännitystä elämään, osaa Google translate myös maltaa. ;)


Kun olet saanut tietoosi mm. tarjottavat kurssit ja lukukauden aikataulut on aika viimeistään luoda huokaava katse siihen paperipinoon, joka ratkaisee tuletko ikinä astelemaan Sliema Strandilla ylpeänä suomalaisena vaihto-opiskelijana. (Huom! Näihin lomakkeisiin on syytä luoda huokaavia katseita jo vaikka kesän aikana, jotta olet edes vähän kärryillä mitä kaikkea ne siellä etelässä vaatii.)


Lomakkeisiin kuuluu mm. Enrolment form, health form ja kopio matkavakuutuksesta. Nyt viimeistään tarvitset passikuvia, ajan YTHS:ltä healt formia varten ja selvityksen siitä onko sinulla matkavakuutus (vanhemmat yleensä on ainakin jotenkin kärryillä tästä). Kannattaa myös pitää huoli, että matkavakuutus on tarpeeksi kattava.


Kannattaa myös harkita tarvitsetko esimerkiksi jotain rokotuksia matkaa varten. Varusmiespalveluksen käyneillä miehillä ja naisilla normaalit piikit pitäisi olla valmiina, mutta tarkista myös lisärokotteiden esim. a- ja  b-hepatiitin tarve. Itse otin tuon AB-hepatiitin, tosin niin, että ehdin käydä piikittämässä itseäni kaksi kertaa kolmesta. Piikithän otetaan niin, että ensimmäisestä piikistä kuukauden päästä toinen ja puolen vuoden päästä kolmas eli viimeinen. AB-piikki maksaa 50e/shotti, joten kyllä siihenkin rahaa saa palamaan. Tosin rokotteet antavat elinikäisen suojan!


Asunto
Vaihto-opiskelijalle helpointa asuminen on joko yliopiston asuntolassa tai sitten esimerkiksi erilaisissa hostelleissa, joista ainakin aikaisemmat vaihtarit ovat suosineet Garden View -hostellia (nettisivut). Yliopiston asuntolasta ei ole mitään käryä ja jos semmoista tulee, niin päivitellään tätä sitten.


GV:ssä hintaan sisältyy ilmeisesti siivous, vuodevaatteiden vaihto ja taisi olla pyykin pesukin? Samalla hintaan kuulemma saa oman pieneläintarhan (huhutaan, että torakat ovat jokseenkin yleisiä), joskus kuumaa, joskus kylmää vettä, vuotavan katon ja yhteistyökyvyttömän henkilökunnan. En tiedä onko tämä totta, mutta itse päätin alkaa alusta asti tarkastelemaan yksityisiä asuntomarkkinoita.


Jos olet naamakirjassa, kannattaa siellä liittyä kaikkiin mahdollisiin Erasmus Malta-ryhmiin, joista saa niin käytännön infoa, sisäpiiritietoa kuin asuntoilmoituksia. Itseki olin naamakirjassa yhteydessä muutamaan henkilöön, mutta löysin kuitenkin lopulta asuntoni www.justlanded.com -sivustolta. Ilmoitusten kanssa kannattaa olla varuillaan ja sähköpostilla hiillostaa mahdollisia ilmoittajia ihan kunnolla.


EDIT:
Mikäli haluat olla koko ajan ihmisten ympäröimänä ja kiinteästi vaihtareiden kanssa, suosittelen harkitsemaan yliopiston asuntolaa tai garden viewiä. Kuulemma niissä ihan hyvin pärjäilee.


eSIMS
Maltan yliopiston versio Korpista. Ei löydy esim. kalenteria, mutta ajanee asiansa. Kursseille mahdollista ilmoittautua VAIN 1 viikon ajan. Sitä ennen ja jälkeen palvelu lukkiutuu kokonaan. Outoa, mutta totta.



Ilmoitus ulkoministeriöön
Matkasta on erittäin suositeltavaa tehdä ilmoitus ulkoministeriölle, että Tuomiojan Eki tietää tarvittaessa tulla keräämään gloriat itselleen. Ohjeet löytyvät UM:n sivuilta.


Kielipolitiikka
Englanti kannattaa tietysti pitää vireessä, joten on hyvä käydä muutama tai edes yksi englannin kurssi ennen lähtöä. Itse kävin syksyllä Academic English for Exchange Students-kurssin, jolla oli muuten aivan yliveto opettaja: Mr. Shakspeare. Olen käynyt nyt tammikuussa myös 4 kpl E-module verkkokursseja ja jos kaikki menevät läpi, bingopangopongoan yhteensä 8 opparia varastoon.

Lennot
Varasimme lentomme supersaver.fi-verkkosivustolta ja hinnaksi tuli vajaa 180 euroa/henkilö. Tämä siis yhteen suuntaan. Ensiksi lennämme Finnairilla Helsingistä Heathrowiin Lontooseen ja sieltä jatkamme Air Maltalla Maltalle.

Malta ID-Card
Pakollinen paikallisille, mutta myös vain väliaikaisesti maassa asuvat voivat hankkia. Ilmainen, ID-toimisto ottaa jopa passikuvat. Itse en ole enää varma teenkö tällä mitään, koska ilmeisesti opiskelijakortti ajaa sittenkin saman asian. No tulipahan haettua joka tapauksessa.


EDIT: ID-kortilla tekee ainakin sen verran, että bussilla saa matkustella -50% hinnoilla. Suosittelen.

Matkavakuutus
Itse hankin eurooppalaiselta. www.eurooppalainen.fi

Money talks jne.
Kannattaa jo keväällä tulosten julkistamisten jälkeen miettiä onko rahoitus vaihtoa varten kunnossa. Opiskelijan tuloilla on haastavaa säästää tuloista juuri mitään, mutta työt voivat tuoda hyvän lisän matkabudjettiin. Itse olen tehny töitä vain lomilla ja toistaiseksi se on riittänyt. Ennen vaihtoa ehdit hyvin tehdä useamman kuukauden kesätöitä ja myös ahkeroida joulun/uudenvuoden ajan.


Kela tarjoaa vaihtoon samansuuruiset tuet kuin Suomessa opiskeluunkin. Voit kuitenkin hakea korotettua opintolainaa mikäli säästöpossusta pilkottaa vain tyhjä pohja.


Hankin Visa-Electronin rinnalle S-Pankista Visa debitin, jotta tuhlaamista ei tarvitse lopettaa jos toiselle kortille käy jotain.


Oleskeluilmoitus
Jos saarella viettää yli 3 kuukautta yhteen putkeen on paikallisille viranomaisille vietävä lomakkeet ja passikuvat oleskelulupaa varten. Yliopistolta saa ohjeet ja ilmoituksen tekemistä ei kannata jättää 3. kuukauuden viimeiseen arkipäivään.


EDIT: Itse tein juuri näin. Paprit täytyy viedä ulkoministeriön alaiseen laitokseen, jonka sisäänkäynti Valletassa näyttää enemmänkin kellarin ovelta kuin ministeriöltä, mutta paperit kelpasi. Hienoa oli, että loppujen lopuksi en saanut koskaan luvattua toditusta oleskelua varten - kiinnostikohan niitä sittenkään?


Opintopisteet 
Opintopisteitä tuli sitten suoritettua yhteensä 12 eli määrä oikeastaan romahti alkuperäisesti. Määrän putoaminen johtui oikeastaan siitä, että Kela ilmoitta ettei maksa minulle opintukea kesäkuulta, joten en tarvinnut pisteitäkään tuon enempää ja otin sitten suoraan sanottuna lomaillen loppuajan.


Opiskelijakortti
Hankin normaalin Lyyra-kortin tilalle Lyyra-ISIC -mallisen, kansäinvälisen opiskelijakortin. ISIC-kortti maksoi 36,60e. Kortin ainoa hyöty matkan aikana oli extrahampurilaisen saaminen Pariisissa Quick-ravintoloissa.


Facebook
Facebookissa yms. sosiaalisissa medioissa kannattaa jo reilusti ennen reissuun lähtöä liittyä reippaasti kaikkiin ainakin kaikkiin mahdollisiin opiskelijaryhmiin ja itse liityin moniin omia harrastuksia käsitteleviin maltalaisryhmiin. Näistä ryhmistä voi löytää asunnon, ystäviä, vinkkejä matkailuun ja ravintoloihin, neuvoja - siispä liittymään.


Viisumi
Maltalla et tarvitse viisumia. Lähin suurlähetystö on Roomassa, mutta Maltalla toimii Suomen kunniakonsulaatti.


Virtual Learning Environment
Vähän niin kuin Koppa ja Optima yhdessä. Ensisilmäyksen jälkeen vaikuttaa ihan näppärältä. Sisältää myös Turnitinin (plagioinninesto-ohjelman), joka taitaa olla vielä kokeiluasteella JYY:ssä.